Péče o ocelové pánve

Nová pánev - vypálení (seasoning)

Pokud máte v ruce zcela novou, nikdy nepoužitou ocelovou pánev, je nutné ji nejdříve vypálit - vypéct. Pokud to neuděláte, založíte si na problémy. Cílem vypečení je zajistit na povrchu pánve nepřilnavou vrstvu. 

  1. Pánev nejprve umyjte vodou - použijte houbu a odstraňte případné zbytky konzervačních látek. Důkladně vysušte
  2. Pánev postavte na hořák a rozpalte tak, že pánev začne mírně měnit barvu, modrat, u 1mm pánví uvidíte hned tepelné  přechody a postup změn barev po pánvi, cílem, silnější materiály budou chvíli trvat, děláme to proto, aby pánev otevřela "póry".
  3. Až je pánev celá rozpálená, nalijte do pánve řepkový, rýžový apod olej a pohybem ho rozlijte na co největší plochu, tam kam se olej nedostane si pomozte grilovacími kleštěmi, v kterých budete mít zmačkané papírové ubrousky (například) a rozetřete olej po celém povrchu pánve.
  4. Rozpalujte pánev víc a až začne olej kouřit, tak pánev odstavte a nechce vychladout (ne zcela)
  5. Udělejte druhé kolo dle bodů 3 a 4 nebo pokračujte body 6 a 7
  6. Nalijte větší množství oleje a očistěte větší množství brambor a tyto šlupky osmažte až do černa
  7. Nastrouhejte si trochu zázvoru a cibule, namačkejte česnek a v oleji ho usmažte až skoro do černa a pomocí kleští a ubrousků potírejte pánev (tento bod můžete vynechat, chodí se převážně pro wok pánve)
  8. Nechte vychladnout, vyčistěte pánev, potřete olejem  a zkontrolujte, že olejový film je po celé ploše pánve
  9. Jednotlivé metody jsou samozřejmě různé u jednotlivých typů pánví, u nízké pánve na omelety není třeba tuk roztírat, u woku zase těžko dostanete hladinu oleje vysoko, tam je to nutné
  10. Většina jiných návodů vám radí, aby jste nalili do pánve olej a až pak pánev rozpálili, to bych nedoporučoval

 

Péče o pánev 

  1. Můžete používat jakékoli kuchyňské nástroje i kovové, pánvi se nic nestane
  2. Nikdy v pánvi nenechávejte jídlo "na později"
  3. V pánvi po konci vaření povařte trochu vody, vylejte ji a houbičkou vyčistěte a ubrouskem vytřete do sucha a pokryjte olejovým filmem (většinou stačí kávová lžička oleje a jeden ubrousek)
  4. Pokud vaříte cokoli, co je kyselá ingredience, ocet, víno, fazole v tomatě, rychle po naservírování jídla pánev vyčistěte a pokud možno při vaření nešetřete olejem, tyto suroviny nemá pánev ráda
  5. Kyselé suroviny nevařte na čerstvě vypálené pánvi, dejte jí nějaký čas udělat pořádný "povrch"
  6. Na pánev nikdy nepoužívejte jar, jakékoli chemikálie a nedávejte ji do myčky
  7. Pokud se něco nepovede, lze pánev znovu vypálit
Zpět do obchodu